Knjige

Podrobnosti o knjigi

 • Avtor: Damon Wilson
 • Polni naslov: Prerokbe in uganke Nostradamusa
 • Originalni naslov: The mammoth book of prophecies

 • ISBN: 978-961-01-0014-0
 • UDK: 133.3(44):929
 • COBIS-ID: 231781632

 • Založba: Mladinska knjiga
 • Leto izdaje: 2007
 • Kraj izdaje: Ljubljana
 • Zbirka: {field 56}
 • Število strani: 308
 • Jezik: Slovenski

{field 59}

Kratka vsebina

Knjiga opisuje enega najbolj znanih prerokov vseh časov, Nostradamusa, s pravim imenom Michel de Nostredame. Na zelo pregleden način nam predstavi tega skrivnostnega preroka in področja njegovega zanimanja s poudarkom na astrologiji, nato pa se spusti v podrobnejšo analizo njegovih najpomembnejših napovedi.  Razdeli jih v dva dela: Stoletja, ki jih še dodatno razdeli po posameznih stoletjih, ter Prihodnosti, kjer se dotakne napovedi, ki se še niso uresničile. Omeni naslednjo veliko vojno, naravne in človeške katastrofe, dogajanje v Vatikanu ter prihod zloglasnega antikrista. Na koncu knjige je še dodatek, v katerem so zbrani originalni zapisi Prerokb, Sekstin in Stoletij, treh njegovih najpomembnejših del.

Ko avtor razlaga posamezne prerokbe, najprej navede slovenski prevod Nostradamusovih besed, nato originalno besedilo, kateremu sledi bolj ali manj obsežna razlaga. Slednja se ne ustavi samo pri prerokbi, ampak v njej avtor opiše celotno ozadje dogajanja, ki ga besedilo opisuje. Prav tako avtor ne ostane zvest samo eni možni razlagi, ampak povzame številne druge avtorje in njihova razmišljanja, hkrati pa pove svoje lastno in bralcu pusti, da si misli svoje.

To je tudi eden glavnih atributov omenjene knjige. Avtor namreč ni naredil napake številnih drugih, ki izdajajo svoja dela v dotični zvrsti in vsiljujejo zgolj svoje mnenje, ampak ravno obratno, bralca spodbuja, da si sam ustvari svojo sliko in mišljenje. Njena glavna slabost pa je, da ne vsebuje prevoda in razlage vseh njegovih del, ampak samo nekaj odlomkov. Tako je zadnji del knjige, dodatek, pri meni izgubil na pomenu, saj ne razumem več kot le nekaj besed.

Razmišljanje

Nostradamus buri duhove naših misli odkar je pričel pisati knjige. Že za časa življenja je bil ljubljen in osovražen, hvaljen in preganjan. In tak odnos ga spremlja tudi po smrti. Njegova dela so namreč po eni strani presenetljivo natančna, po drugi pa tudi popolnoma nerazumljiva in tako primerna za take in drugačne interpretacije. Knjiga Prerokbe in uganke Nostradamusa to težavo zelo lepo predstavi.

Nostradamus je svoja videnja zavil v številne uganke in jih zaščitil s posebnimi kodami, nalašč narobe zapisanimi besedami ter astrološkimi pojavi. S tem so postale že tako težko razumljive misli praktično nedostopne neposvečenim, kar trenutno še vedno predstavlja praktično cel svet. Hkrati so interpretacije, ki jih lahko iz njegovih besed izpeljemo sami, možne šele, ko zgodovinsko gledamo na določene dogodke. Prek širokega pogleda na zgodovinsko dogajanje lahko v njegovih verzih, pisal je namreč v poeziji, opazimo opise dogodkov v širokem družbeno-političnem okvirju, ki se pogosto raztezajo skozi širše časovno obdobje.

Tako se vedno in povsod pojavi senca dvoma, ki smo je navajeni ob spremljanju vseh možnih vedeževanj in ob branju horoskopov. Ali je Nostradamus resnično videl in mislil iste dogodke kot mi, ko beremo njegove besede? Ali smo sami ob pomoči znanja in razgledanosti iz celotne zgodovine ter iz celotnega besedila izluščili samo tisto kar ustreza našim idejam? Ta dvom niti ni tako iz trte zvit. Ko namreč beremo posamezne prerokbe kaj kmalu vidimo, da so različni interpretatorji različne besede razumeli kot popolnoma različne šifre. Napačno zapisane besede namreč lahko pogosto zamenjamo z več kot samo eno besedo, pri tem pa dobimo popolnoma drug pomen, ki lahko ustreza drugemu dogodku. A hkrati je potrebno priznati, da so nekatere prerokbe bolj ali manj nedvoumne ter da so imena krajev in oseb, ki so nastala dolgo po smrti preroka, presenetljivo natančna.

Nostradamus je namreč živel v šestnajstem stoletju. To je bil čas kraljevin, tisto, kar sedaj poznamo pod pojmom država, so bile takrat nepovezane, pogosto celo sovražne pokrajine. A vendar je videc opisal marsikatere od teh pokrajin združene pod eno zastavo in jih vrh tega tudi poimenoval. Naš rod odgovora na ta vprašanja verjetno ne bo nikoli poznal. Morda bodo šele v prihodnosti, ko bodo imeli še širši pogled na dogajanje v preteklosti in tudi sedanjosti, ko bo znanost napredovala in ko se bodo tudi ljudje pričeli razvijati na duhovnem področju, našli kodo, ki drži tančico skrivnosti nad besedami Nostradamusa.