Knjige

Podrobnosti o knjigi

 • Avtor: Raymond E. Feist
 • Polni naslov: Magician – Book One of The Riftwar Saga
 • Originalni naslov: Magician – Book One of The Riftwar Saga

 • ISBN: 0586217835
 • UDK: 821.111(73)-312.9=111
 • COBIS-ID: 15519378

 • Založba: Harper Voyager
 • Leto izdaje: 2009
 • Kraj izdaje: London
 • Zbirka: The Riftwar trilogy
 • Število strani: 680
 • Jezik: Angleški

{field 59}

Kratka vsebina

Pug je sirota, ki se znajde na dvoru v vojvodini Crydee na svetu imenovanem Midkemia. Po naključju se sreča z dvornim čarovnikom, ki ga vzame v svoje okrilje. S tem postane njegov učenec, njegovo življenje pa zavije na pot, ki si je Pug ni nikoli predstavljal.

Čeprav mu magija povzroča težave, jo lahko uporabi v srečanju s troli in reši princeso, s čimer pridobi čast in slavo na dvoru ter posebno mesto v princesinem srcu. A sreča ne traja dolgo, njegov svet kmalu prične napadati rasa z drugega sveta in prične se vojna med svetovoma.

Ljudem na pomoč priskočijo tako vilinci kot tudi škrati, a so kljub temu v bitkah poraženi, saj so tujci premočni in preštevilčeni. V enem od takih bojev je Pug ujet in odpeljan v suženjstvo na tuj svet, njegov prijatelj Tomas pa se po čudnem naključju dokoplje do mogočnega in magičnega oklepa in orožja, s katerim tudi njegovo življenje zaide na druge tirnice.

Zgodba se sedaj odvija na dveh svetovih. Pug se reši nevarnega močvirja, v katerem je moral delati kot suženj, kmalu pa celo spoznajo njegovo magično moč in po dolgotrajnem šolanju postane eden Velikih, ki imajo moč in oblast na tem svetu. Svojo moč še dodatno razvija in v svojem delu celo spremeni življenje na tem tujem svetu, nato pa se vrne v Midkemio, kjer prav tako dramatično vpliva na tamkajšnje življenje.

Tomas in ostali Midkemijci pa se srečujejo z drugimi težavami. Obleganja in boji terjajo svoj davek, vojakov je vedno manj, za linijami pa se sklepajo tudi razne politične zveze in zahrbtno delovanje. Kralj je znorel, po oblasti posega zlobnež, pravi naslednjik krone je šibkega zdravja in kmalu tudi umre. Vojvoda Crydee se tako ubada z vprašanjem ali naj najprej konča vojno z nezemljani ali naj hkrati odpre še državljansko vojno.

Midkemijcem tako trda prede in ne manjka dosti, da bi izgubili svoj svet. A na srečo se v tujem svetu pričnejo spremembe, ki jih je povzročil prav Pug in le-te vplivajo na konec zgodbe. Vojna se konča, priča smo tudi kronanju novega kralja. Na koncu tako dobro premaga zlo in zadeve se počasi uredijo, čeprav ne čisto tako, kot bi tekom knjige pričakovali.

Razmišljanje

Skozi pravljice, mite, legende in ljudsko verovanje, prek lova na čarovnice do iluzijskih trikov, ki jih izvajajo sodobni čarodeji, se vleče ideja o magiji. O čarovniji, ki je resnična. Včasih njeno moč posedujejo bogovi, včasih magična ali nezemeljska bitja, včasih pa čisto običajni ljudje.

Pug je zgolj otrok, ki sanja o tem, da bi bil vojak. A čarovnik v njem odkrije določene sposobnosti, ki jih Feist tekom zgodbe še dodatno razvija. Tako avtor kot tudi njegovi junaki ne vedo, s čim se ukvarjajo in kaj odkrivajo. Tega ne ve niti Kruger, niti ostali Veliki, na začetku tega ne ve niti Pug, ki mu je vpogled v svojo moč dan že takoj na začetku knjige, a njeno dokončno razumevanje se odkrije šele pri uporu na Velikih igrah.

Magija je, tako kot avtor dokaj pravilno predstavi, sposobnost posameznikov, da v sebi najdejo določen potencial, s katerim lahko sprostijo energije skrite v sebi. Pri tem avtor sicer predpostavlja, da so nekateri rojeni s temi močmi, drugi pa žal ne. Bolj verjetna se mi zdi sicer ideja, da imamo vsi možnost razviti te potenciale, a eni to storijo bolj uspešno kot drugi. Feist to dobro prikaže na samem glavnem junaku, ki ne more sprostiti svojih moči, dokler ni v življenjski nevarnosti, kontrolira jih pa lahko šele po ustreznem učenju na tujem planetu.

Podobna načela sem tudi sam opazil pri raznih oblikah ezoteričnega, okultnega in magičnega delovanja. Prva taka lekcija je, da imajo različne osebe različne težnje do posameznih oblik magije. Nekaterim bolj odgovarjajo ene, drugim druge. Drug nauk bi se lahko glasil, da sta za poseganje po svojih sposobnostih potrebna tako vera kot tudi sposobnost odpreti kletko, v katero so te sposobnosti ujete. Tretja ideja pravi, da so lahko stvari na prvi pogled močno različne, a je njihovo bistvo isto. Tako glede magije kot tudi v življenju. Najpomembnejše, kar v knjigi spoznamo pa je, da je potrebno najprej spoznati samega sebe, šele nato lahko spoznamo tudi zunanji svet.

Magician je prijetno poletno branje, a to branje v sebi nosi kar nekaj idej povezanih z življenjem. Kdor jih sprejme z odprtim srcem in umom ter se ravna po njih, lahko v življenju doseže marsikaj. Kdor pa jih v knjigi ne bo našel, temu pa zaradi zanimive in napete zgodbe, prepleta dveh različnih svetov in nacij, čustev, pustolovščin in ljubezni tudi ne bo škoda časa, ki ga je porabil za branje.