Knjige

Podrobnosti o knjigi

 • Avtor: Paulo Coelho
 • Polni naslov: Enajst minut
 • Originalni naslov: Onze minutos

 • ISBN: 978-961-6468-51-0
 • UDK: 821.134.3(81)-311.2
 • COBIS-ID: 244135680

 • Založba: V. B. Z.
 • Leto izdaje: 2009
 • Kraj izdaje: Ljubljana
 • Zbirka: Izbrana dela Paula Coelha
 • Število strani: 232
 • Jezik: Slovenski

{field 59}

Kratka vsebina

Maria je nedolžno in v ljubezni razočarano dekle iz zakotnega mesteca v Braziliji. Dela v prodajalni, sanjari pa o tem, da bi se bivši ljubezni maščevala tako, da bi zaslužila veliko denarja in kupila svojim staršem kmetijo. A nič ne kaže, da bi se ji želje uresničile. Dokler nekega dne ne odpotuje na dopust v Rio de Janeiro.

V tem mestu veseljaštva spozna uglajenega gospoda, ki ji ponudi delo plesalke Salse v Švici. Obljublja ji sanje; denar, obleke, slavo in ples. Seveda se kmalu odloči za obisk Evrope, kjer pristane kot barska plesalka v lokalu. Zaslužek je res lep, a pravila stroga in delo naporno. Maria se zato spre z lastnikom in se poda svoji usodi naproti. Pot življenja ji spremeni bogat Arabec, ki ji za preživeto noč plača 1000 frankov.

Maria se tedaj odloči in pristane v enem od bordelov na Rue de Berne, rdeči ulici Ženeve. Spoprijatelji se z eno od deklet, ki jo uvede v novi poklic. Lastnik lokala jo pouči o obredih, ki tu veljajo in ji ponudi delo. Zaradi svoje lepe in plemenite notranjosti kmalu postane ena najbolj iskanih deklet. Ugotovi namreč, da moški v prostitutkah ne iščejo samo seksa, ampak tudi pogovor, beg iz frustracij vsakdana. Maria vzljubi svoj poklic brez ljubezni, a usoda ponovno poseže vmes.

Med pitjem kave v enem izmed lokalov sreča slikarja Ralpha, ki v njej zagleda njeno notranjo luč. Prek pogovora se Maria zaljubi vanj, hkrati pa odkrije Sveto spolnost, torej povezavo spolnega odnosa s čisto ljubeznijo. Postavljena je pred težko dilemo: nadaljevati svoj poklic ali se posvetiti ljubezni. Oboje namreč ne bo šlo. In kot da dilema ni bila dovolj huda, v svojem poklicu odkrije svet sadističnega mazohizma, ki jo kot droga posrka vase.

Bo Ralphu uspelo obuditi njeno notranjo luč, ki z vsakim odnosom bolečine in nadvlade vidno ugaša? Bo zmagala ljubezen ali bo Mario potegnilo v svet čistega užitka? Kje bo našla svojo srečo?

Razmišljanje

Prostitucija je z vseh smeri priznana kot najstarejša obrt in kljub svoji starosti jedro spora med dvema skupina privržencev. Kot obrt tudi ni enotna, ampak je razklana na različne razrede, vsak razred s svojim tipom strank in svojimi zakonitostmi. Novice so polne vseh možnih veselih in žalostnih zgodb prostitutk in kvazi prostitutk, ki nam odpirajo pogled v svoj svet, svoja doživetja. In potem je tu knjiga Enajst minut.

Tu prostitucija ni ne grajana in ne pohvaljena. Zgodba se plete okoli Marie, dekleta, ki jo življenjska pot pripelje v nočni bar in ji ponudi prednosti in slabosti poklica prodajalke ljubezni. Prostitucijo tokrat gledamo skozi njene oči. Dekletova dejanja lahko podpiramo ali obsojamo, a to na samo zgodbo nima nobenega vpliva. Če njeno zgodbo primerjamo s številnimi nesrečnimi in brezizhodnimi zgodbami, ki se pojavljajo v vsakodnevnih novicah, lahko rečemo, da je imelo dekle srečo. Če spremljamo njeno zgodbo kot njeno življenje pa, da je imela smolo.

A nič od tega pravzaprav ni bistvo. Coelho nas sooči z ekstremno delikatno temo. In to samo z enim namenom – spoznati, kaj je pravzaprav ljubezen in kaj je tisto, kar je bistveno v nas samih. Vse skupaj prek okoliščin, ki bi se jim najrajši izognili. A kot vedo povedati številni duhovni učitelji je ravno soočenje s temo, ki jo zavestno ali podzavestno potiskamo v temačen kot naših misli, eno izmed najpomembnejših orodij pri lastnem razvoju. Prek Marie spremljamo svoje dojemanje sveta in ljubezni, saj nas z vsakim svojim vprašanjem, mislijo in odločitvijo pahne v iskanje samega sebe.

Pripravi nas do tega, da poskušamo sami odgovoriti na določena življenjska vprašanja, pahne nas v svet hedonizma in trpljenja, sili, da sami pri sebi ugotovimo, ali nas privlači bolečina ali nadvlada. Prek slikanja iščemo svojo notranjo luč in notranje luči naših spremljevalcev. In ko nas tako razstavi in sestavi nazaj, nas nagradi z lepim koncem. Koncem, v katerem z olajšanjem najdemo lastno katarzo, saj le-to najdejo tudi glavni junaki.

Žal se misli in občutij, ki so me ob branju knjige prevevali, ne da tako enostavno vliti na papir. Malo zaradi tega, ker gre za zelo, zelo osebna doživetja, ki se tičejo najbolj intimnih misli in ki so hkrati lepa in grozna. Malo pa zaradi tega, ker so vse te misli, spomini in občutki kristalno jasni samo meni, predstavitev bralcu pa bi pomenila tudi pojasnjevanje številnih, na prvi pogled čisto nepovezanih, dogodkov iz preteklosti. Verjetno bo podobno ugotovil vsak, ki bo v roke vzel to knjigo ljubezni.