Knjige

Podrobnosti o knjigi

 • Avtor: Bram Stoker
 • Polni naslov: Drakula
 • Originalni naslov: Dracula

 • ISBN: 0-14-062063-X
 • UDK: 821.111-312.9=111
 • COBIS-ID: 8289849

 • Založba: Penguin Books
 • Leto izdaje: 1994
 • Kraj izdaje: London
 • Zbirka: Penguin popular classics
 • Število strani: 447
 • Jezik: Angleški

{field 59}

Kratka vsebina

Jonathan Harker, njegova bodoča žena Mina Murray, Lucy Westenra s svojim bodočim možem Arturjem Holmwoodom (kasnejšim lordom Godalmingom), dr. Seward, dr. Van Helsing in Američan Quincey Morris se tekom neverjetnih naključij zapletejo v nevarno igro z grofom Draculo, vampirjem iz Transilvanije, katere izid ima lahko katastrofalne posledice tako za človeška življenja kot tudi za človeške duše.

Branje pričnemo s spremljanjem Jonathana, ki se po navodilih svojega delodajalca odpravi v Transilvanijo na poslovno srečanje z grofom Draculo, ki se zanima za nakup nepremičnin na ozemlju Anglije. Sama pot ga navdaja z grozo, ki jo še dodatno stopnjuje vraževerje ljudstev, mimo katerih potuje. A na koncu potovanja najde zelo prijaznega in odprtega grofa. Ko pa prične spoznavati grad in grofa, mu postane jasno, da nekaj ni povsem v redu. Ugotovi, da je ujetnik v gradu in da grof ni navaden človek. To mu dajo vedeti njegove nadnaravne moči (plezanje po zidu, obvladovanje ljudi in živali,...) ter nenavadne vedenjske navade (čeprav je grof je videti, da živi sam v gradu, dela samo ponoči, podnevi ga ni nikjer videti,...). Jonathan ugotovi, da je ujetnik in da gostovanja verjetno ne bo preživel.

Njegova ljubezen Mina ta čas preživlja s prijateljico Lucy in pričakuje novic od Jonathana. A le-teh ni. V pristanišče čudno vreme prinese ladjo, na kateri ni žive duše, le potepuški pes, ki kmalu pobegne na prostost. Od tedaj ima Lucy čudne, moraste sanje, v katerih se sprehaja in po katerih se prebuja vedno bolj utrujena in slabotna. Na pomoč ji priskoči prijatelj dr. Seward, a ji ne more kaj dosti pomagati, zato k sebi povabi profesorja, dr. Van Helsinga, ki kmalu odkrije vzrok Lucy-nih težav. A zanjo je prepozno, podleže bolezni, umre in se spremeni v vampirko. V strašnem obredu ji odrežejo glavo, s količkom prebodejo srce in s tem rešijo njeno dušo.

Jonathan se s potovanja vrne ves slaboten. Ko si opomore, se z Mino poročita. A za njiju ni miru, v okolici se namreč pričnejo dogajati vedno bolj nenavadne reči, ki pri Van Helsingu vzbudijo sumničenja. Skupaj se tako lotijo lova na grofa Draculo, ki ga vidijo v Londonu, kjer ima očitno enega izmed svojih prebivališč. A grof je močan in zvit, zato jih dolgo vodi za nos. V svoji predrznosti prične celo ponoči obiskovati Mino, jo še za časa njenega življenja spremeni v vampirko in si jo pokori.

Ko druščina zbere potrebne informacije o grofovi aktivnosti, lahko poišče in uniči njegova prebivališča. Grof tedaj ugotovi, da je premagan in zbeži nazaj v Transilvanijo. Druščina se poda na zasledovanje, pri katerem jim v veliko meri pomaga prav Mina, ki je zaradi svoje preobrazbe povezana z vampirjem. A tudi ona se vedno bolj spreminja v vampirko in nič ne kaže na to, da bi jo lahko kaj rešilo. Prav pred gradom ujamejo Draculo, ki potuje v svoji krsti in ga v kratkem dvoboju ubijejo. V boju pade Quincey Morris, s čimer reši tako Mino kot tudi vse ostale grofove podanike.

Razmišljanje

Svet vampirjev je svet nadnaravnih, morda celo mitoloških bitij, ki imajo podobo človeka a prav nič človeške lastnosti. Stoker je s tem delom postavil mejnik v našem dojemanju vampirja, postavil je njegove značajske poteze, oblikoval njegovo moč in hkrati tudi njegovo nemoč. Knjigo o tem, najmočnejšem, vampirju je napisal na neobičajen način in je tako zanimiva ne samo zaradi svoje napete zgodbe, ampak tudi zaradi samega sloga pisanja in podrobnega orisa značajev oseb ter njihovega načina življenja, kar prikazuje tudi značilnosti časa, v katerem je knjiga nastala.

Za začetek bi omenil slog pisanja. Večino dogajanje ne spremljamo direktno ampak prebiramo o dogodkih, ki so se že zgodili in so jih vpletene osebe vpisale bodisi v dnevnike, pisma ali časopisje. Tako imamo zelo podroben pregled nad obsežnim dogajanjem na večih krajih hkrati, saj ne skačemo iz enega dogajanja v drugo ampak iz enega opisa na drugo. Hkrati pa lahko spremljamo tudi osebne stiske, misli in čustva piscev.

Ravno ta oseben pogled pa nas pripelje do naslednje točke, ki bi jo rad izpostavil - prikaz družbe skozi zgodbo. Pisatelj nas popelje v višji sloj prebivalstva v Angliji na začetku 20. stol. Vsi glavni akterji se gibljejo v visokih družbenih krogih in se temu primerno tudi vedejo. Uglajenost, mirnost, pregovorna angleška hladnost in zaprtost, na čase kar malce komično spoštovanje bontona nas spremljajo skozi celotno knjigo. Zanimivo je videti čas, ko ima protokol in bonton višjo prioriteto kot pa reševanje človeškega življenja. Zanimivo pa je tudi, da je največji negativec v knjigi, grof Dracula, ravna ravno tako uglajen kot ostali.

In že smo pri Draculi, vampirju. O njem tekom knjige zvemo veliko; od kod je, kakšne moči ima in zakaj je postal to, kar je. A Stoker je v delu povedal še več. Povedal je, da je grof kljub visoki starosti nekaj stoletij še otrok, ki se še ni dokončno razvil. Še vedno se uči, spoznava svoje moči ter, kar je najpomembnejše, dela napake. Poleg njegovih moči, kamor spada kontroliranje vsega živega in mrtvega, velika fizična in psihična moč, sposobnost menjavanja oblike telesa, legendarnega vpliva na nasprotni spol,... mu je podaril tudi nemoči, ki ga delajo realnega. Od sončnega vzhoda do zahoda je nemočen, podobo lahko spreminja samo ponoči in v njegovem prebivališču, ne more prečkati vode in ne more vstopiti v prostor nepovabljen.

Zaradi vsega omenjenega mora druščini uspeti uničiti grofa, sicer se bo vrnil močnejši, zlobnejši in bolje pripravljen. A kljub temu, da je v zgodbi grofa Dracula dokončno uničen, je Stoker upodobil nesmrtno bitje, katerega rod se v literaturi šele pričenja.