Izleti

Info

  • Trajanje: cel dan
  • Letni čas: pomlad

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, narava, divje živali
  • Naravne znamenitosti: bajerji, izviri, izlivi
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Avto smo pustili ob cesti na začetku zaščitenega območja parka in se peš odpravili v notranjost. Šele nato smo ugotovili, da bi pravzaprav lahko parkirali tudi na enem izmed urejenih parkirišč v parku. Mimo glavne zgradbe smo se odpravili po široki poti proti kanalom. Poti tega dne še niso videle prav veliko sprehajalcev, saj so bile prepredene z ogromnimi pajčevinami, na nekaterih se je še vedno svetlikala rosa.

Kmalu smo prišli do prve opazovalnice. Ptičev v tem letnem času ni bilo prav veliko, a jih je bilo vseeno zanimivo opazovati ne da bi vedele, da je kdo na drugi strani zidu. Sledil je nov odsek poln pajčevin in na koncu nova opazovalnica. Nekatere opazovalnice so bile zgolj lope z odprtinami, ponekod smo lahko kukali skozi zid, ob katerem smo hodili. Kmalu pa bi zgrešili največjo opazovalnico, kaj opazovalnico, razgledno hišo.

Na voljo smo imeli tri nivoje za opazovanje. Srednji nivo, v katerega smo stopili iz parka, je bil klasična opazovalnica in učilnica. Zgornje nadstropje je bilo bolj zanimivo, saj je nudilo lep pogled na park. Še bolj zanimivo pa je bilo spodnje nadstropje, saj je bilo v istem nivoju kot jezero, tako da smo lahko spremljali življenje nad in pod vodo. Videli smo nekaj rib in žab, žal pa ni mimo priplavala nobena želva. Si je bilo pa toliko bolj zanimivo ogledati spopad dveh kač.

Krožna pot se je v opisanem tempu že skoraj zaključila, ko smo prišli do razcepa. Desna pot je vodila do našega izhodišča, leva pa do izliva reke Soče v morje. Seveda smo si vsi želeli ogledati tudi opevani izliv naše najlepše reke. Pot je bila speljana po sedaj že suhem bajerju, travnikih in nasipu ob reki. Žal pa so se tega leta obilno namnožili komarji, ki jim je naša kri še kako dišala. Ko smo se jih končno znebili, pa je pritisnila vročina odprtega terena, ki nas je nekako na sredi poti dokončno ustavila. Lepega izleta si namreč nismo želeli uničiti z mučenjem nas in Podija, zato smo obrnili in se mimo komarjev prebili v varno zavetje krožne turistične poti po parku.

Izlet smo zaključili na izhodišču. Tu so nas v senci čakale mize in klopi, da smo si lahko odpočili, Podi pa se je celo stuširal. Ko smo se ohladili in odpočili, smo si ogledali še razgledno poslopje nad gostilno. V zgornjem nadstropju nas je čakal močan daljnogled, ki nam je še dodatno približal življenje v parku. Odločili smo se, da bomo izlet ponovili v kakem malo bolj hladnem mesecu, zaradi obilice ptičev nas še posebej mika april.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Peljemo se po primorski avtocesti smer Koper. Na razcepu Gabrk zavijemo proti Trstu. Avtocesto zapustimo na izvozu Dane in se usmerimo proti Italiji, mejni prehod Fernetiči. Po avtocesti Venezia-Udine se peljemo proti Trstu (Venezia-Trieste) in avtocesto zapustimo na izvozu Monfalcone (Tržič). Sledimo odcepom za Foce dell 'Isonzo. Avto pustimo ob naravnem rezervatu Riserva Naturale della Foce dell'Isonzo.

Zanimivosti

Soča je 137 km dolga reka v zahodni Sloveniji in severni Italiji. Izvira na nadmorski višini okoli 1100 m v Julijskih Alpah v zgornjem delu doline Trente. Izvir je kraški. Poleg pregovorne bistrosti je znana tudi po soški postrvi (Salmo marmoratus) ter krvavih bitk v prvi svetovni vojni. Izliva se v Italiji, blizu Tržiča (Foce dell'Isonzo). Za razliko od bistrega kraškega izvira je izliv v Jadransko morje zamočvirjen, obdan z lagunami ter naravni rezervat za številne ptice (Riserva Naturale della Foce dell'Isonzo).

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik