Kranjska Gora je znana predvsem kot turistična destinacija in smučarski center. Mi pa smo se po njej sprehodili kot turisti, ki si radi ogledujejo kulturne znamenitosti: Štacjon, Park miru, rojstna hiša pisatelja Josipa Vandota, Kekčev spomenik in druge. Na poti smo naredili postanek tudi pri spomeniku Jakobu Aljažu in dan zaključili v Slovenskem planinskem muzeju.

Sprehajali smo se po delu Parka Brdo, odprtem za javnost. Očaral nas je s svojimi sprehajalnimi potmi, Gabrovim in drugimi drevoredi, lepim grajskim vrtom Gradu Brdo, Zoisovo lipo, mostički Račjega otoka, Otočkom ljubezni, dvema jezeroma, bujno cvetočimi rododendroni in drugimi lepotami. Dan smo zaključili s torticami Kavarne Zois.

Malo izven naselja Pivka leži Park vojaške zgodovine Pivka. Kot že ime pove, gre za ogromen muzej, poln vojaških predmetov in utrinkov iz zgodovine vojskovanja. Kljub temu, da smo sami bolj ljubitelji miru, smo bili ob obisku muzeja presenečeni in navdušeni. Na enem mestu videti letala, helikopterje, tanke, oklepnike in podmornico ni kar tako. Obisk zaradi tega toplo priporočamo vsem.

Sprehod po Secesijski Ljubljani nas vodi mimo mogočnih zgradb okoli Miklošičeve ceste in Miklošičevega parka. Tam je zbrana večina najpomembnejših ljubljanskih secesijskih stavb, zgrajenih v začetku dvajsetega stoletja. Zgradbe odlikuje svojstven stil, pri katerem so v arhitekturo vpleteni elementi rastlinske tematike, stilizirane grafične elemente in geometrijske vzorce.

Na Prešernov dan smo obiskali toplo Primorsko, kjer smo raziskovali Koper. Sprehodili smo se od tržnice do Ukmarjevega trga, preko Kopališkega nabrežja do Ribiškega trga, Destradijevega trga, po Cankarjevi cesti do trga Brolo, od tu na Titov trg s Pretorsko palačo, in po Čevljarski ulici nazaj. V drugem delu dneva smo prehodili krožno pot Strunjan v podobah morja in obiskali Strunjanske soline.

Obiskali smo »dolenjsko metropolo« Novo mesto. Sprehajali smo se po njegovem obrobju, od področja Bršljin, preko Straže in Prečne (mimo cerkve sv. Antona Padovanskega) vse do doline reke Temenice. Tu smo na pešpoti Luknja uživali v lepotah in miru narave. Sprehodili smo se mimo jame Luknja in bili presenečeni nad razsežnostjo ruševin gradu Luknja. Vračali smo se mimo letališča Novo mesto.

Z ladjo smo se odpeljali iz Fažane in obiskali Brione. Na vožnji s turističnim vlakom po Velikem Brionu smo se peljali mimo oljke iz IV. stoletja, po drevoredu iz leta 1905, mimo Brionskega mediteranskega vrta vse do safari parka. Sledila je vožnja mimo rimske vile v zalivu Verige iz I. stoletja in obisk cerkve sv. Germana iz XV. stoletja ter muzeja Tita. Malico nam je popestril kakadu Koki.

Dan dopusta smo namenili ogledu mesta Pula. Začeli smo z Areno Pula in sprehodom do parne lokomotive. Odpeljali smo se do Beneške trdnjave, se sprehodili do Foruma (glavnega trga) in Augustovega hrama (z arheološkimi ostanki), nato po podzemnih rovih Zerostrasse do Herkulovih vrat, Dvojnih vrat in Zlatih vrat ter ruševin Malega rimskega gledališča. Dan smo zaključili v Akvarija Pula.

S Podijem sva odšla na potep v Rovinj in njegovo okolico. Obiskala sva Resort Amarin, kjer sva se sprehodila po urejenih potkah ob obali in uživala v lepih cvetličnih nasadih parka Hotela Amarin. Sledil je sprehod po starem delu mesta Rovinj. Uživala sva v ozkih ulicah in trgih ter prehodila vse od cerkve sv. Evfemije do Akvarija Rovinj. Dan sva zaključila s sprehodom po Resortu Villas Rubin.

Obiskali smo Naravni rezervat Škocjanski zatok pri Kopru, ki je največje polslano somornično mokrišče v Sloveniji. Ob začetku poti so nas pozdravili kamarški konji, nato smo sledili poti v objemu zelenja. Naravo in živali smo opazovali iz več opazovalnih točk, najdlje pa smo se zadržali na opazovalnem stolpu. Nato smo se odpeljali še nad Markovec, kjer smo uživali lep razgled na slovensko obalo.

Po več kot desetletju smo polni pričakovanj ponovno obiskali park Minimundus. Poleg miniaturnih svetovnih znamenitosti so poseben čar na našega najmlajšega naredili številni vlakci, ki so nato usmerjali našo pot. Po kosilu smo se sprehodili še »čez cesto« v bližnji Europapark. Presenečeni smo bili nad njegovo velikostjo, urejenostjo in hkrati lepotami ter mirnostjo, ki jo je ponujal.

V Italiji smo obiskali Milje in Trst. V Miljah smo se sprehajali po ozkih primorskih ulicah in si ogledali stolnico sv. Janeza in Pavla, mestno hišo, cerkev sv. Frančiška in grad, od koder je lep razgled. Nato smo se odpeljali v Trst. Tam smo se sprehodili do rimskega gledališča in naprej do Velikega trga s pomolom Audace. Izpred gradu sv. Justa smo uživali razgled v barvah sončnega zahoda.

Dan smo namenili potepanju po Bohinjski dolini. Iz Podkorit smo se mimo ruševin plavža in visečega mostu čez Savo Bohinjko sprehodili do slapu Grmečica. Slap je bil ob našem obisku žal suh, zato ga bomo morali obiskati še kdaj. Nato smo iz Bohinjske Bistrice odšli na ogled arheološkega najdišča Ajdovski gradec. Naš aktiven izlet smo zaključili z ogledom slapu Savica v Bohinju.

Na vroč poletni dan smo iz Ribčevega Lazu odšli na 12 km dolg sprehod okoli Bohinjskega jezera. Prva polovica poti ob jezeru nam je ponudila nekaj čudovitih pogledov na jezero in okolico. Na drugi strani jezera smo se sprehodili mimo jezerskega pritoka Savice in obiskali staro vojaško pokopališče. Vračali smo se ob cesti mimo nihalke na Vogel in cerkvice sv. Duha ter zaključili Pod Skalco.

V Izoli smo se sprehodili po obali in uživali v sladoledu, nato smo se odpeljali glavnemu cilju izleta naproti – Strunjanski klif. V Strunjanu smo se sprehodili ob laguni Stjuža in se razgledali na Strunjanske soline. Potem smo odšli na pot po Strunjanskem klifu, ki nas je v senci gozda vodila mimo Strunjanskega križa do čudovitega Mesečevega zaliva. Dan smo zaključili pri Formi Vivi v Portorožu.