S Podijem sva odšla na potep v Rovinj in njegovo okolico. Obiskala sva Resort Amarin, kjer sva se sprehodila po urejenih potkah ob obali in uživala v lepih cvetličnih nasadih parka Hotela Amarin. Sledil je sprehod po starem delu mesta Rovinj. Uživala sva v ozkih ulicah in trgih ter prehodila vse od cerkve sv. Evfemije do Akvarija Rovinj. Dan sva zaključila s sprehodom po Resortu Villas Rubin.

Obiskali smo Naravni rezervat Škocjanski zatok pri Kopru, ki je največje polslano somornično mokrišče v Sloveniji. Ob začetku poti so nas pozdravili kamarški konji, nato smo sledili poti v objemu zelenja. Naravo in živali smo opazovali iz več opazovalnih točk, najdlje pa smo se zadržali na opazovalnem stolpu. Nato smo se odpeljali še nad Markovec, kjer smo uživali lep razgled na slovensko obalo.

Po več kot desetletju smo polni pričakovanj ponovno obiskali park Minimundus. Poleg miniaturnih svetovnih znamenitosti so poseben čar na našega najmlajšega naredili številni vlakci, ki so nato usmerjali našo pot. Po kosilu smo se sprehodili še »čez cesto« v bližnji Europapark. Presenečeni smo bili nad njegovo velikostjo, urejenostjo in hkrati lepotami ter mirnostjo, ki jo je ponujal.

V Italiji smo obiskali Milje in Trst. V Miljah smo se sprehajali po ozkih primorskih ulicah in si ogledali stolnico sv. Janeza in Pavla, mestno hišo, cerkev sv. Frančiška in grad, od koder je lep razgled. Nato smo se odpeljali v Trst. Tam smo se sprehodili do rimskega gledališča in naprej do Velikega trga s pomolom Audace. Izpred gradu sv. Justa smo uživali razgled v barvah sončnega zahoda.

Dan smo namenili potepanju po Bohinjski dolini. Iz Podkorit smo se mimo ruševin plavža in visečega mostu čez Savo Bohinjko sprehodili do slapu Grmečica. Slap je bil ob našem obisku žal suh, zato ga bomo morali obiskati še kdaj. Nato smo iz Bohinjske Bistrice odšli na ogled arheološkega najdišča Ajdovski gradec. Naš aktiven izlet smo zaključili z ogledom slapu Savica v Bohinju.

Na vroč poletni dan smo iz Ribčevega Lazu odšli na 12 km dolg sprehod okoli Bohinjskega jezera. Prva polovica poti ob jezeru nam je ponudila nekaj čudovitih pogledov na jezero in okolico. Na drugi strani jezera smo se sprehodili mimo jezerskega pritoka Savice in obiskali staro vojaško pokopališče. Vračali smo se ob cesti mimo nihalke na Vogel in cerkvice sv. Duha ter zaključili Pod Skalco.

V Izoli smo se sprehodili po obali in uživali v sladoledu, nato smo se odpeljali glavnemu cilju izleta naproti – Strunjanski klif. V Strunjanu smo se sprehodili ob laguni Stjuža in se razgledali na Strunjanske soline. Potem smo odšli na pot po Strunjanskem klifu, ki nas je v senci gozda vodila mimo Strunjanskega križa do čudovitega Mesečevega zaliva. Dan smo zaključili pri Formi Vivi v Portorožu.

Obiskali smo podružnico koncentracijskega taborišča Mauthausen na Ljubelju. Ostanki taborišča so slabo vidni, a smo si zaradi informativnih tabel bolje predstavljali zgodbo taborišča in tistega časa. Pri povratku smo si ogledali še Koncentracijsko taborišče Ljubelj, ki je urejeno v spominski park. Pred odhodom domov smo se v Podljubelju sprehodili še do 18 m slapu Belega potoka, Tominčevega slapu.

Iz Smlednika smo se sprehodili na Stari grad nad Smlednikom. Po makadamski cesti mimo kapelic Kalvarije smo po krajšem vzponu že zagledali ruševine gradu. Presenečeni smo bili nad njihovo mogočnostjo in razgledom na okolico, ki so nam ga ponudile. Vrnili smo se k avtu in se odpeljali še do bližnjega Hraškega bajerja, kjer smo v družbi ponosnega laboda opazovali bogat rastlinski in živalski svet.

Sprehodili smo se po parku Begunjske graščine. Po promenadi smo prišli do grobišča talcev, senčnice Brezjanke in paviljona Jožamurka s kapelico sv. Jožefa, arhitetka Jožeta Plečnika. Ob povratku smo pri vhodu graščine videli še veliki zvon cerkve sv. Urha, nato pa smo se odpeljali naprej do ruševin gradu Kamen. Malo smo se potepali po ruševinah, potem pa smo se strmo povzpeli do jame Zijalke.