S Podijem sva odšla na potep v Rovinj in njegovo okolico. Obiskala sva Resort Amarin, kjer sva se sprehodila po urejenih potkah ob obali in uživala v lepih cvetličnih nasadih parka Hotela Amarin. Sledil je sprehod po starem delu mesta Rovinj. Uživala sva v ozkih ulicah in trgih ter prehodila vse od cerkve sv. Evfemije do Akvarija Rovinj. Dan sva zaključila s sprehodom po Resortu Villas Rubin.

Obiskali smo Naravni rezervat Škocjanski zatok pri Kopru, ki je največje polslano somornično mokrišče v Sloveniji. Ob začetku poti so nas pozdravili kamarški konji, nato smo sledili poti v objemu zelenja. Naravo in živali smo opazovali iz več opazovalnih točk, najdlje pa smo se zadržali na opazovalnem stolpu. Nato smo se odpeljali še nad Markovec, kjer smo uživali lep razgled na slovensko obalo.

Po več kot desetletju smo polni pričakovanj ponovno obiskali park Minimundus. Poleg miniaturnih svetovnih znamenitosti so poseben čar na našega najmlajšega naredili številni vlakci, ki so nato usmerjali našo pot. Po kosilu smo se sprehodili še »čez cesto« v bližnji Europapark. Presenečeni smo bili nad njegovo velikostjo, urejenostjo in hkrati lepotami ter mirnostjo, ki jo je ponujal.

V Italiji smo obiskali Milje in Trst. V Miljah smo se sprehajali po ozkih primorskih ulicah in si ogledali stolnico sv. Janeza in Pavla, mestno hišo, cerkev sv. Frančiška in grad, od koder je lep razgled. Nato smo se odpeljali v Trst. Tam smo se sprehodili do rimskega gledališča in naprej do Velikega trga s pomolom Audace. Izpred gradu sv. Justa smo uživali razgled v barvah sončnega zahoda.

Dan smo namenili potepanju po Bohinjski dolini. Iz Podkorit smo se mimo ruševin plavža in visečega mostu čez Savo Bohinjko sprehodili do slapu Grmečica. Slap je bil ob našem obisku žal suh, zato ga bomo morali obiskati še kdaj. Nato smo iz Bohinjske Bistrice odšli na ogled arheološkega najdišča Ajdovski gradec. Naš aktiven izlet smo zaključili z ogledom slapu Savica v Bohinju.

Na vroč poletni dan smo iz Ribčevega Lazu odšli na 12 km dolg sprehod okoli Bohinjskega jezera. Prva polovica poti ob jezeru nam je ponudila nekaj čudovitih pogledov na jezero in okolico. Na drugi strani jezera smo se sprehodili mimo jezerskega pritoka Savice in obiskali staro vojaško pokopališče. Vračali smo se ob cesti mimo nihalke na Vogel in cerkvice sv. Duha ter zaključili Pod Skalco.

V Izoli smo se sprehodili po obali in uživali v sladoledu, nato smo se odpeljali glavnemu cilju izleta naproti – Strunjanski klif. V Strunjanu smo se sprehodili ob laguni Stjuža in se razgledali na Strunjanske soline. Potem smo odšli na pot po Strunjanskem klifu, ki nas je v senci gozda vodila mimo Strunjanskega križa do čudovitega Mesečevega zaliva. Dan smo zaključili pri Formi Vivi v Portorožu.

Obiskali smo podružnico koncentracijskega taborišča Mauthausen na Ljubelju. Ostanki taborišča so slabo vidni, a smo si zaradi informativnih tabel bolje predstavljali zgodbo taborišča in tistega časa. Pri povratku smo si ogledali še Koncentracijsko taborišče Ljubelj, ki je urejeno v spominski park. Pred odhodom domov smo se v Podljubelju sprehodili še do 18 m slapu Belega potoka, Tominčevega slapu.

Iz Smlednika smo se sprehodili na Stari grad nad Smlednikom. Po makadamski cesti mimo kapelic Kalvarije smo po krajšem vzponu že zagledali ruševine gradu. Presenečeni smo bili nad njihovo mogočnostjo in razgledom na okolico, ki so nam ga ponudile. Vrnili smo se k avtu in se odpeljali še do bližnjega Hraškega bajerja, kjer smo v družbi ponosnega laboda opazovali bogat rastlinski in živalski svet.

Sprehodili smo se po parku Begunjske graščine. Po promenadi smo prišli do grobišča talcev, senčnice Brezjanke in paviljona Jožamurka s kapelico sv. Jožefa, arhitetka Jožeta Plečnika. Ob povratku smo pri vhodu graščine videli še veliki zvon cerkve sv. Urha, nato pa smo se odpeljali naprej do ruševin gradu Kamen. Malo smo se potepali po ruševinah, potem pa smo se strmo povzpeli do jame Zijalke.

Sprehajali smo se po ozkih uličicah Kamnika. Ogledali smo si Vrtomirjev tunel, Glavni trg z vodnjakom in ruševine Malega gradu z razglednim stolpom. Po uživanju v lepem razgledu na mesto smo se spustili do Kraljevega štacjona in naprej do gradu Zaprice. Vrnili smo se v center na ulico Šutna s cerkvijo Marije Brezmadežne, odšli do rojstne hiše R. Maistra in dan zaključili pri mostu čez Nevljico.

Odšli smo na ogled mesta Radovljica. Začeli smo z ogledom starega dela mesta in Linhartovim trgom. Tu stojita Lectarjeva hiša in Radovljiška graščina, za njo pa cerkev sv. Petra z arkadnim dvoriščem. Nadaljevali smo mimo Malijeve in Šivčeve hiše vse do obrambnega jarka. Sledil je ogled novejšega dela mesta z Linhartovim spomenikom in gabrovim drevoredom ter sprehod po pobočju Oble gorice.

Na oblačen novembrski dan smo odšli na sprehod do bližnjih Bobovških jezer. Čeprav smo domačini, smo jih tokrat obiskali prvič. Parkirali smo ob cesti in se sprehodili do informativne table o jezerih. Po kolovozu smo se sprehodili do jezera Ledvička, nadaljevali po gozdni poti mimo Čukove jame in naprej do največjega jezera Krokodilnica. Na poti smo res uživali v samoti in tišini narave.

Siv jesenski dan smo izkoristili za potep po bližnjem kraju Šenčur. Od pokopališča smo se sprehodili mimo cerkve sv. Jurija do spomenika Mariji Tereziji oz. spomenika krompirju. Čez cesto smo si ogledali Bvagnetovo hišo iz 18. stoletja in se sprehodili po javorjevem drevoredu. V novejšem delu naselja smo srečali smo več krščanskih znamenj in presenečeni odkrili parkirišče Godlarjev iz Šenčurja.

Obiskali smo mesto Tržič. Pri ogledu smo sledili informacijski knjižici Sprehod po starem mestnem jedru in tako o Tržiču izvedeli več kot smo se nadejali. Začeli smo pri Kamnitem mostu, se ustavili pod oknom zavetnikov čevljarjev, nato pan tekom ogleda videli veliko tako ali drugače zgodovinsko pomembnih hiš. Sprehodili smo se tudi do zapuščenega gradu Neuhaus, od koder je bil lep pogled na mesto.