Hribi

Info

 • Zahtevnost: lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje, zima

Višine

 • Višina izhodišča: 570 m
 • Višina cilja: 870 m
 • Višinska razlika: 300 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: mir, narava
 • Naravne znamenitosti: izviri, izlivi, potoki, reke, slapovi
 • Urbane znamenitosti: stare zgradbe, zapuščene zgradbe

Potopis

V vročih poletnih dneh se prav priležejo krajši sprehodi po hladnih gozdnih poteh, po možnosti ob kakšni reki ali potoku, ki še dodatno hladi pohodnike. Tako smo se Bubiji nekaj dni pred poletnim dopustom podali v dolino Kamniške Bistrice proti slapu Orglice, ki se skriva v divji, a zelo obiskani dolini potoka Kamniška Bela.

Na začetku smo hodili po gozdni stezi. Pot ni bila preveč naporna, le na nekaterih delih so jo prekrila padla drevesa. A tudi ta nam niso predstavljala ovire.

Kmalu smo prišli na širšo gozdno cesto, ki je vodila ob potoku Kamniška Bela. Potok je imel kljub suši še vedno vodo, kar nas je navdajalo z upanjem, da bomo tokrat, za razliko od pohoda do slapu Grmečica (o katerem si lahko preberete več v prispevku Slap Grmečica, Ajdovski gradec in slap Savica) celo videli slap. Široka cesta se je postopoma dvigovala. Ker smo bili eni zgodnejših obiskovalcev teh krajev, je bila tišina narave kar malo zastrašujoča. Še posebej, ker so jo vsake toliko časa presekale ptice ujede.

Prišli smo do smerokaza, iz katerega smo razbrali, da moramo za slap in bolnišnico zaviti levo s ceste na markirano gozdno stezico. To smo tudi naredili, a žal ugotovili, da nas številne markacije zgolj zavajajo in ne peljejo proti želenemu cilju. Na srečo, ali smolo, jih je kmalu zmanjkalo. Tako smo zavili desno na stransko pot in ponovno prišli do ceste.

Sledili smo ji naprej. Kar naenkrat se je zožila in pričela strmo dvigovati. Smerokaz je kazal, da se moramo držati kar te ceste, zdrava pamet pa nas je po nekaj desetih metrih prisilila v vrnitev. Odločili smo se za ovinek na levo, ki nas je po nemarkirani, a široki stezi pripeljal do slapu. Žal pa kakšne vode nismo videli. Slap je bil namreč suh.

Pri njem smo pomalicali in si dodobra odpočili. Pri našem skorajšnjem povratku pa so le začeli prihajati tudi prvi »zanamci«.

Ob povratku smo pri oznaki za partizansko bolnišnico (tokrat majhna, rdeča puščica) zavili na našo desno v gozd in sledili markacijam. Pripeljale so nas do ostankov partizanske bolnišnice Bele, od katere pa ni ostalo skoraj nič. Vseeno je kraj pustil močan pečat in hkrati precej teme za razmišljanje o človekovi neumnosti ter na drugi strani njegovi iznajdljivosti.

Od bolnice smo pot nadaljevali kar po markirani stezi. Čeprav je bila strmejša in manj vzdrževana kot cesta, je ravno zaradi tega vodila po krajih miru in bolj ali manj neokrnjene narave. Kmalu pa se je pridružila cesti, ki smo ji nato sledili do parkirišča.

Sledil je še kratek ogled Plečnikovega dvorca in izvira reke Kamniške Bistrice, kjer smo se ponovno zadržali dalj časa. Ti kraji so res lepi!

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Peljemo se po lokalni cesti v smeri Kamnika in po obvoznici mimo mesta. Na označenem križišču zavijemo levo v smeri Kamniške Bistrice. Sledimo glavni cesti skozi celotno dolino. Slaba 2 kilometra za žičnico na Veliko Planino je manjše parkirišče, kjer parkiramo avto.

Zanimivosti

Reka Kamniška Bistrica izvira v Kamniško-Savinjskih Alpah. Na svoji 33 kilometrov dolgi poti teče pretežno po apnenčastem ozemlju Bistriške ravnine in se pri Ljubljani izliva v reko Savo. V preteklosti so jo pogosto izkoriščali za številne kovaške, žebljarske in usnjarske delavnice, pa tudi za pogon mlinov in žag. Sedaj na njenem porečju obratujejo tri manjše vodne elektrarne. Sam izvir je priljubljena izletniška točka. Voda namreč privre na dan izpod skal in tvori manjše pretočno jezero.

Eden od njenih pritokov je tudi Kamniška Bela, ki se v Kamniško Bistrico izliva nekaj kilometrov nižje. Gre za hudourniški gorski potok, ki svoje vode nabira na zahodnih pobočjih gore Konj in Vežica, ki na svoji poti tvorijo slap Orglice.

Slap Orglice je približno 40 metrov visok slap v eni od stranskih dolin Kamniške Bele. Svoje ime naj bi dobil zaradi oblike ledu, ki pozimi obda slap – orglice. Njegovo drugo ime je Orličje, ki naj bi ga pridobil zaradi orlov, ki gnezdijo v dolini Kamniške Bele. Sama pot do slapu je enostavna in položna, zato je slap priljubljena izletniška točka. V bližini so vidni tudi ostanki partizanske bolnišnice Bela.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik