Hribi

Info

 • Zahtevnost: lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen, zima

Višine

 • Višina izhodišča: 651 m
 • Višina cilja: 898 m
 • Višinska razlika: 247 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot, makadamski kolovoz
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir, gorsko cvetje
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: spomeniki, kipi

Potopis

Pot smo pričeli v vasi Topol. Sledili smo smerokazom za vas Belo. Po nekaj minutah peš hoje smo prišli do manjšega križišča, kjer je tudi že omenjeno parkirišče. Tu smo zapustili cesto in se podali desno po kolovozu. Po kakšnih desetih minutah prijetnega sprehoda smo prišli do razcepa kolovoza. Sledili smo oznakam za Grmado, ki so nas vodile po gozdni poti/cesti desno. Hodili smo mimo kamnolomov. Pot se je pričela vzpenjati. Po kratkem vzponu smo se iz senčne strani prebili na sončno stran hriba.

Pot se je vila po sončni strani gozda, tako da nam je bilo prijetno toplo. Samo, ki je potoval v nahrbtniku, je s petjem pospremil naše blage vzpone in spuste, nato pa ga je premagala utrujenost in je podlegel sončnim žarkom ter sladko zaspal. S Špelo pa sva nadaljevala pot. Po dobrih 45 minutah hoje smo prispeli do spomenika padlim v drugi svetovni vojni. Izza ovinka se je pokazal vrh Grmade. Še dobrih 15 minut hoje naju je ločilo od vznožja zadnjega vzpona.

Pred zadnjim vzponom sva malo počila in popila še topel čaj. Nato pa sva se pognala v strmino. Za lažji vzpon so urejevalci poti napravili na nekaterih mestih stopnice. Žal pa so le-te meni zaradi dodatne teže na hrbtu pot otežile. Zibanje je prebudilo tudi spečega junaka. Lepi razgledi so skrajšali teh 20 minut vzpona. Sonce na vrhu pa nas je prisililo v dolg in sproščujoč počitek. Razgledi na okolico so bili izredni, megla v dolini pa je še dodatno nagradila našo odločitev za pohod.

Čeprav smo se nameravali vrniti prek turistične kmetije Gonte, smo si premislili in se vrnili po isti poti kot smo prišli. Sam spust je potekal brez večjih posebnosti (v kolikor se človeku samo uživanje v soncu, miru in naravi ne zdi kaj posebnega).

Gostilna v vasi Topol je bila žal zaprta, tako da so morali naši želodčki na pečenice in krvavice počakati do doma.

Povezani prispevki

Dostop

Iz smeri Kranja ali Ljubljane se peljemo skozi Medvode, iz katerih zavijemo proti vasi Sora. V njej se preusmerimo proti vasi Topol (Katarina nad Ljubljano). Avto lahko pustimo na označenem parkirišču sredi vasi ali pa se v vasi obrnemo desno proti vasi Belo. Ko zapustimo vas Topol pustimo avto na majhnem parkirišču na desni strani, kjer se tudi prične kolovozna pot proti Grmadi.

Zanimivosti

Polhograjska Grmada je s svojimi 898 m nadmorske višine eden najvišjih vrhov v Polhograjskem hribovju (Polhograjski Dolomiti, Polhograjci ali Pograjci, hribovje v okolici Polhovega Gradca). Zaradi razmeroma lahkega dostopa in bližine večjih mest gre za enega bolj obiskanih slovenskih hribov. Po njenih pobočjih vodi več označenih poti. Večina jih vodi po sorazmerno položnih pobočjih, končajo pa se s strmim vzponom na skalnat vrh. Ravno zaradi tega strmega zadnjega dela in, gledano na okolico, visoke lege daje Grmada vtis visokogorske pokrajine. Ta vtis še poudarijo nekatere rože, ki so sicer značilne za visokogorje slovenskih Alp.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik