Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 731 m
 • Višina cilja: 857 m
 • Višinska razlika: 126 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot
 • Tip poti: neoznačena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, turistična ponudba
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, spomeniki, kipi

Potopis

Hoditi smo začeli v Javorniku (pod Joštom) po asfaltni cesti, ki nas je vodila med hišami in travniki. Spremljal nas je lep razgled na še nekoliko megleno dolino in gozd v lepih jesenskih barvah, katerim se Luka s fotoaparatom ni mogel opreti. Prvi postanek smo naredili v Čepuljah pred gostilno Na sedlu, kjer je Podi dobil svežo vodo, midva pa kratek oddih na klopci. Sledila je razgibana pot, malo po klančkih gor, malo dol.

Podi je bil zelo vztrajen in je pridno hodil sam kar nisva upala pričakovati od tako majhnega kužka. Vedno znova so se nam odkrivali novi jesenski motivi, fotoaparat pa je pel. Še zadnji klanec in prišli smo do spomenika borcem pod Planico, kjer smo naredili nov postanek na soncu in rahlem vetru. Pred nami je bilo še zadnjih nekaj ovinkov do Lavtarskega vrha, kjer se je zaključila hoja po asfaltu, saj smo prišli na gozdno pot in sončno stran hriba. Odprl se je pogled na novo dolino, nekaj cvetja na travnikih in veliko jesenskega listja pod nogami.

Podi je spoznal tudi kostanjeve ježice, katerim se je hitro naučil izogibati. Srečali smo nekaj pohodnikov in kmalu zapustili gozdno pot. Po asfaltni poti smo se spustili do Križne gore, ki je bila vsa v soncu in lepih razgledih. Daljši počitek smo naredili v Gostilni pri Boštjanu, kjer smo se prijetno greli in spočili na soncu. Podi je spoznal dva nova psa in se spočil, midva pa sva si privoščila pijačo in sladico (borovničev štrudelj in orehove štruklje).

Že malo prijetno utrujeni smo se po isti poti odpravili proti Javonik. Podi je v Čepuljah pojedel še svoj zasluženi obrok hrane, v Javorniku pa je zaspal na soncu. Bubija sva še malo pokramljala z Lukovimi starimi starši, ko pa se je sonce začelo skrivati smo se odpravili proti domu v upanju, da podoben dan spet kmalu ponovimo.

Povezani prispevki

Dostop

Iz Kranja se odpravimo proti Škofji Loki. Ob oznakah za konec mesta Kranj zavijemo desno. V prvem večjem križišču v naselju zavijemo levo in se držimo oznak za Sv. Jošt in Čepulje. Avto pustimo na enem izmed označenih parkirišč na Javorniku pod Joštom.

Zanimivosti

Križna gora je naselje, ki leži v Škofjeloškem hribovju nad Selško dolino na nadmorski višini 678 m. Južno od naselja stoji cerkev Sv. Križa, zgrajena okrog leta 1500 in do leta 1867 imenovana cerkev sv. Urha. Krasijo jo freske s prizori iz legend o sv. Urhu in sv. Korbinijanu in trije baročni "zlati" oltarji iz 17. stol. z beneško-alpskimi prvinami. Na sprehod do cerkve se verjetno odpravi prav vsak obiskovalec Križne gore.

Najbolj običajna pot na Križno goro je iz Podlubnika, zahodnega dela Škofje Loke, od koder vrh osvojimo v približno 1 h. Zelo obiskana pot do Križne gore je tudi iz smeri Javornika izpod Sv. Jošta nad Kranjem (približno 1h 30 min hoda) ali Lavtarskega vrha (dobre pol ure hoda oz. lahkotnega sprehoda).

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik