Hribi

Info

 • Zahtevnost: lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 279 m
 • Višina cilja: 451 m
 • Višinska razlika: 172 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot, travniška steza
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir, narava, divje živali
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani

Potopis

Na vrh Lačna smo se iz vasi Smokvica povzpeli na sončno in toplo jesensko popoldne, ko še nismo bili dovolj utrujeni od potepanja po Kraškem robu, o katerem si lahko preberete več v prispevku Kraški rob. Izpred cerkve v vasi Smokvica smo sledili usmeritvenim tablam s simbolom gobe. Tabla številka 1 nas je usmerila v strm klanec po asfaltni cesti, katero smo kaj hitro zapustili. Zavili smo desno na ozko travnato in bolj zaraščeno pot mimo hiše z dvema glasnima in agresivnima psoma. Kmalu nas je pripeljala v gozd, kjer je postala še strmejša in zato brez nekaj krajših postankov na ovinkih ni šlo. Ko smo že nekaj časa grizli kolena, smo le prišli na vrh grebena in bili nagrajeni z razgledom po okolici.

Pred nami pa je bila široka gozdno-travnata pot, ki se ni izkazala niti za razgledno niti za dobro obiskano. Na sprehodu namreč nismo srečali nobenega pohodnika, smo pa lahko uživali v tišini narave in z budnim očesom opazovali okolico. Velik del poti nas je spremljal metulj, ob stezi smo videli bogomolko, žal pa tudi hitro, dolgo črno kačo.

Po približno uri in pol hoda smo prišli do vrha Lačna, ki ga označuje zelen, visok razgledni stolp. Poklepetali smo s prvim pohodnikom, ki smo ga na tem pohodu srečali, se povzpeli na razgledni stolp, pomalicali in si malce odpočili na klopcah. Nato je sledil le še povratek, na katerem nas je spremljalo zahajajoče popoldansko sonce, ki je obsijalo okolico in ji dalo poseben zlat čar. Zato je bil povratek prijeten zaključek dneva.

Malo naprej od table z gobo številka 6 smo se ločili od prvotno mišljenega povratka, zavili desno ter se spustili po kolovozu. Šli smo še mimo table z gobo številka 7 vse do stare zapuščene hiše, kjer nas je puščica usmerila levo na stezo ob njej. Ta nas je kmalu pripeljala nazaj v vas in bili smo kar malo presenečeni, kako hiter je bil naš povratek. Dan smo zaključili prijetno utrujeni in polni vtisov jesenskih barv Krasa. Noč nas je prehitela, zato smo odšli naravnost domov in nekaj načrtovanih lokacij prihranili za naslednji obisk Primorske.

Povezani prispevki

Dostop

Z Ljubljane smo pot nadaljevali po avtocesti proti Primorski in jo zapustili na izvozu Črni kal. Nadaljevali smo po lokalnih cestah do Gračišča. Tu smo iz glavne ceste sledili oznakam levo za vas Smokvica. Na naslednjem križišču smo zavili desno in nadaljevali po glavni cesti. Označevalna tabla za vas Smokvica nas je usmerila levo in pripeljali smo se direktno pred cerkev, kjer smo pri informacijskih tablah tudi parkirali.

Zanimivosti

Vas Smokvica je bila naseljena že v prazgodovinskem času, njene prve pisne omembe segajo v leto 1028. Razdeljena je na Zgornjo in Spodnjo Smokvico. Zgornji del velja za starejšega in manj ohranjenega od spodnjega. Osrednji prostor v vasi predstavlja trg z napajališčem. Najvišje ležeči objekt v vasi leži na nadmorski višini 314 metrov. Sicer je danes več kot polovica vaških objektov v razpadajočem in zapuščenem stanju. Največji vaški praznik je praznik fig na dan sv. Magdalene (kateri je posvečena tudi cerkev), zato je vas dobila tudi ime »Figova vas«.

Lačna je 451 visok hrib med Gračiščem, Kubedom in Hrastovljami. Gre za lepo razgledno točko z visokim kovinskim stolpom, vpisno skrinjico in nekaj lesenimi klopmi za počitek. Razgled se odpre proti Trsu in Tržaškemu zalivu, na Kraški rob, na Koprska Brda, hribe Istre in vse do Učke ter doline proti Sočergi. Izhodišč in poti do Lačne je več. Lahka, krožna pot do vrha vodi iz vasi Smokvica ali vasi Kubed, po precej strmejši poti pa se na Lačno lahko povzpnemo iz Hrastovelj.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik