Hribi

Info

 • Zahtevnost: srednje težka
 • Trajanje: od 3 do 5 ur
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 360 m
 • Višina cilja: 858 m
 • Višinska razlika: 498 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot, makadamski kolovoz
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, narava
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, spomeniki, kipi

Potopis

V lepem, sončnem dnevu smo si privoščili oddih v naravi. Ker do sedaj še nikoli nismo bili na Osolniku, smo si ga izbrali kot naš cilj. Avto smo pustili na koncu vasi Sora in se peš podali v breg. Na začetku smo hodili po cesti, nato pa smo na ostrem ovinku zavili desno na planinsko pot.

Pot se je na začetku strmo dvigala po gozdu, nato pa je prišla kratka ravnina. Pot, večinoma gozdna, sem ter tja pelje prek korenin in kamenja. Položnejši del se tudi približa cesti na Osolnik. Mi smo se tu držali desne pešpoti proti Homu.

Kmalu se je pot razcepila. Mi smo sledili oznakam za Hom. Pot se je kmalu pričela strmo dvigovati. Ko je bila strmina premagana, je bila pot ponovno položnejša in prišli smo na vrh Homa. Vrh je popolnoma poraščen z drevesi, le pogled s klopce je kot razgledno okno v dolino. Tu smo si odpočili, pojedli malico in uživali v razgledu.

Ker za pot nismo bili ravno najbolje kondicijsko pripravljeni, smo se na vrhu morali dobro okrepčati, nato pa smo nadaljevali proti Osolniku. Pot se je pričela spuščati skozi gozd in je postala bolj kamnita. Kmalu nas je pripeljala do ceste proti Osolniku. Sledili smo makadamski cesti, čeprav so oznake večkrat kazale v gozd (bližnjice). Pri znamenju smo makadam zapustili in se pričeli vzpenjati po gozdni poti.

Po nekaj metrih smo prišli do spomenika NOB, kjer smo na klopci počili in si nabrali moči za zadnji vzpon. Gozd se je pričel redčiti. Pri žičnati ograji se je pot ponovno postavila pokonci. Mi smo rajši kot strmo pot na vrh (desno ob ograji) izbrali bolj vijugasto, urejeno pot na levi. Hitro smo se vzpenjali, na robu gozda pa tudi že zagledali Cerkev sv. Mohorja in Fortunata.

Na travnatem vrhu se odpre lep razgled na okolico. Tu smo pošteno počili, pojedli preostanek malice in poklepetali z ostalimi planinci. Nato pa so na vrh prišli skavti in odprli cerkev, tako da smo si lahko ogledali tudi njeno notranjost.

Spust je potekal po isti poti kot vzpon. Najprej po stopničasti zaviti poti do gozda, nato do ceste. Ker nismo želeli še enkrat obiskati Homa, smo se mu po cesti izognili in v prijetnem klepetu ter med petjem otroških pesmi prispeli do avtomobila.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Gorenjsko avtocesto zapustimo v Ljubljani, Vodicah ali Kranju. Peljemo se v smeri Medvod, skozi Medvode in v smeri Sore. V vasi Sora parkiramo avto na koncu vasi pri Cerkvi sv. Štefana.

Zanimivosti

Polhograjsko hribovje je alpsko predgorje, ki je na severu omejeno s Škofjeloškim hribovjem in na jugu z Ljubljansko kotlino. Osrednje naselje je Polhov Gradec. Med pomembnejšimi vrhovi so Pasja ravan z 1029 m nadmorske višine, Tošč z 1021 m in Grmada z 898. Priljubljena pohodniška točka je tudi Sv. Jakob.

Nad vasjo Sora se dviguje 715 m visok vrh Hom. Hrib je porasel z gozdom. Na vrhu je urejeno počivališče s klopco, iz katere se nam prek poseke odpre lep razgled na dolino.

Osolnik ali Osovnik je 858 m visok vrh med Škofjo Loko in Medvodami. Na vrhu stoji Cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Vrh je travnat. Z njega se nam odpre lep razgled na okolico, Polhograjsko hribovje in Kamniško Savinjske Alpe. Tako kot Hom ima tudi Osolnik svoj žig in vpisno skrinjico ter številne klopce, od katerih lahko uživamo v razgledu. Nanj se lahko povzpnemo iz Puštala, Sore, Govejka ali Trnovca.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik