Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje

Višine

 • Višina izhodišča: 483 m
 • Višina cilja: 527 m
 • Višinska razlika: 44 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: učna pot, krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir, narava
 • Naravne znamenitosti: kamenine, potoki, reke, slapovi
 • Urbane znamenitosti: arheološka najdišča

Potopis

V sočnem nedeljskem jutru smo se odpravili na Brezje. Parkirali smo na parkirišču ob baziliki in se namesto k sveti maši podali raziskovati okoliško naravo. Sprehodili smo se po poti čez travnike, kjer so okoliške gore (Triglav, Stol, Dobrča, Storžič…) v tem lepem sončnem dnevu brez oblačka še posebej klicale po pogledu. V kratkem smo prišli na gozdni rob, kjer v krogu razporejene lesene klopi in informativna tabla označujejo začetek Brezjanske poti miru.

Po urejeni poti smo se spustili strmo navzdol v dolino potoka Peračica, pri čemer je našemu najmlajšemu pohodniku v pomoč dobro služila lesena ograja ob urejenih stopnicah. Kmalu smo prišli do ravninskega dela. Držali smo se leve smeri in sledili lepo urejeni gozdni poti, ki je na nekaterih predelih še dodatno posuta z zelenim kamenjem, znamenitim peračiškim tufom, značilnim za to dolino. Še posebej so nas očarali številni urejeni leseni mostički. Ko smo prehodili že dobršen del poti smo se vsi strinjali, da ima pot res pravo ime. Cel sprehod namreč nismo srečali nikogar, vse okoli nas je bil le mir s prijetnimi zvoki narave.

Na poti smo videli dve znamenitosti – Vovkovo smreko in Ruthin most. Tudi potok Peračica daje poti svoj čar in nas je stalno opominjal na znamenitost, ki nas čaka na koncu – slap Peračica. Slap teče v dveh pramenih, ki sta visoka le pet metrov. Pogled nanju in na zeleno malo jezero pod njima spominja na kotiček za zaljubljence.

Nad slapom je klopca, kjer smo si odpočili in pomalicali, nato pa nadaljevali po strmih lesenih stopnicah še do zgornjega, manjšega in slabše vidnega slapu. Tu se tudi zaključi Brezjanska pot miru, mi pa smo naš sprehod nadaljevali levo v smeri Dvorske vasi. Hodili smo po široki gozdni poti, ki nas je pripeljala do vasi Črnivec. Sprehodili smo se po glavni cesti skozi celo vas. Vmes smo naredili še krajši sprehod do manjšega kamnoloma peračiškega tufa, ki se nahaja slabih 100 metrov v gozdu pod naseljem. Nato nas je pot vodila še mimo kraja Noše vse do pokopališča v bližini bazilike in tudi našega izhodišča.

Odpeljali smo se iz Brezij in na krožišču zavili desno, nato pa levo v Podvin in naprej po cesti proti Mošnjam. Tu smo sledili oznakam za arheološko najdišče Villa Rustica, ki se nahaja tik ob viaduktu Peračica, in zaključuje Arheološko pot Mošnje. Presenečeni smo bili nad velikostjo najdišča in ohranjenostjo zidov, ki so ponekod visoki tudi do 2 metra.

Dan smo zaključili polni lepih vtisov in sklenili, da se bomo na Brezjansko pot miru še vrnili in si pri naslednjem obisku ogledali tudi večji kamnolom peračiškega tufa.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Gorenjsko avtocesto zapustimo pri izvozu Brezje. Zavijemo levo in nato na krožišču desno ter že smo v vasi Brezje, kjer nas pričaka plačilo parkirišča pred baziliko Marije Pomagaj (2 EUR). Od tu gremo mimo samostanskega zidu do pokopališča, tam zavijemo desno in čez približno 50 metrov levo na poljsko pot, ki nas pripelje do začetka Brezjanske poti miru.

Zanimivosti

Brezje na Gorenjskem so zagotovo najbolj poznan romarski kraj v Sloveniji. Že od sredine 15. stoletja je v vasi stala manjša cerkev sv. Vida, ki so ji v 18. stoletju dozidali kapelo Marije Pomagaj, leta 1814 pa jo je Leopold Layer iz Kranja tudi poslikal s podobo Marije Pomagaj. Od takrat se je število romarjev zelo povečalo, zato so proti koncu 18. stoletja sezidali današnjo cerkev, ki jo je škof Anton Bonaventura Jeglič leta 1898 izročil v oskrbo frančiškanom. Leta 1988 je papež Janez Pavel II. cerkvi podaril častni naslov manjša bazilika, 1. januarja 2000 pa jo je Slovenska škofovska konferenca izbrala tudi za slovensko Marijino narodno svetišče. Poleg freske ima pomembno arhitekturno vrednost tudi prostor pred cerkvijo, ki ga je uredil arhitekt Jože Plečnik.

Brezjanska pot miru vodi po dolini potoka Peračice vse do slapov Peračica. Ob zmerni hoji jo lahko prehodimo v približno dveh urah (s povratkom). Gre za lahko pohodniško pot, ki je dobro označena s kažipoti, informativnimi tablami in rumenimi sončki. Rdeča nit poti pa so kamenina tuf, mir, mostički in narava.

Arheološko najdišče Villa Rustica se nahaja v vasi Mošnje ob viaduktu Peračica. Gre za ostanke rimske podeželske vile iz 1. stol. n. št. Objekt je obdan z obodnim zidom, znotraj katerega se je nahajalo kar pet poslopij. Poslopje je bilo uporabljeno vsaj še v 2. stol. n. št., nato pa se je pričel počasen propad. Ohranjeni zidovi so visoki tudi do 2 metra. Najbolje je ohranjen stanovanjski objekt, kjer se lepo vidi kopalnica s talnim gretjem, mozaičnim podom in freskami na stenah. V njej je bival bogatejši sloj prebivalcev, o čemer pričajo tudi drobne najdbe.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik