Z ladjo smo se odpeljali iz Fažane in obiskali Brione. Na vožnji s turističnim vlakom po Velikem Brionu smo se peljali mimo oljke iz IV. stoletja, po drevoredu iz leta 1905, mimo Brionskega mediteranskega vrta vse do safari parka. Sledila je vožnja mimo rimske vile v zalivu Verige iz I. stoletja in obisk cerkve sv. Germana iz XV. stoletja ter muzeja Tita. Malico nam je popestril kakadu Koki.

Dan dopusta smo namenili ogledu mesta Pula. Začeli smo z Areno Pula in sprehodom do parne lokomotive. Odpeljali smo se do Beneške trdnjave, se sprehodili do Foruma (glavnega trga) in Augustovega hrama (z arheološkimi ostanki), nato po podzemnih rovih Zerostrasse do Herkulovih vrat, Dvojnih vrat in Zlatih vrat ter ruševin Malega rimskega gledališča. Dan smo zaključili v Akvarija Pula.

S Podijem sva odšla na potep v Rovinj in njegovo okolico. Obiskala sva Resort Amarin, kjer sva se sprehodila po urejenih potkah ob obali in uživala v lepih cvetličnih nasadih parka Hotela Amarin. Sledil je sprehod po starem delu mesta Rovinj. Uživala sva v ozkih ulicah in trgih ter prehodila vse od cerkve sv. Evfemije do Akvarija Rovinj. Dan sva zaključila s sprehodom po Resortu Villas Rubin.

Po več kot desetletju smo polni pričakovanj ponovno obiskali park Minimundus. Poleg miniaturnih svetovnih znamenitosti so poseben čar na našega najmlajšega naredili številni vlakci, ki so nato usmerjali našo pot. Po kosilu smo se sprehodili še »čez cesto« v bližnji Europapark. Presenečeni smo bili nad njegovo velikostjo, urejenostjo in hkrati lepotami ter mirnostjo, ki jo je ponujal.

V Italiji smo obiskali Milje in Trst. V Miljah smo se sprehajali po ozkih primorskih ulicah in si ogledali stolnico sv. Janeza in Pavla, mestno hišo, cerkev sv. Frančiška in grad, od koder je lep razgled. Nato smo se odpeljali v Trst. Tam smo se sprehodili do rimskega gledališča in naprej do Velikega trga s pomolom Audace. Izpred gradu sv. Justa smo uživali razgled v barvah sončnega zahoda.

Obiskali smo Naravni rezervat Ustja reke Soče. Hodili smo po krožno urejeni poti in se ustavili v več opazovalnicah, od koder smo lahko opazovali ptiče v njihovem vsakdanjem miru narave. Najbolj nas je navdušilo opazovališče Marinetta, kjer smo imeli na voljo za opazovanje kar tri nivoje. Želeli smo obiskati še izliv Soče, a zaradi vročine odprtega terena in komarjev do tja žal nismo prišli.

Obiskali smo dva pravljična gradova v Italiji. Raziskovali smo številne poti grajskega parka ob gradu Miramar. Našli smo čudovit pogled na morje, Castelleto, Labodje jezero in se sprehodili po drevoredu. Nato smo se odpeljali naprej in se po Rilkejevi poti z nepopisnimi razgledi sprehodili do gradu Devin. Po ogledu gradu smo dan zaključili na idilični razgledni točki grajskega parka.

Benetke sva obiskala s turistično agencijo. Po prihodu v Benetke nam je vodička predstavila nekaj glavnih znamenitosti (trg sv. Marka, baziliko sv. Marka,, Most vzdihljajev, Doževo palačo), nato smo mesto raziskovali sami. Sprehodila sva se do mosta Rialto in se odpeljala na vrh zvonika sv. Marka s čudovitim razgledom. Dan smo zaključili z vožnjo z ladjico na otok Murano in otok Burano.

Odzvala sva se povabilu kolegov in z njima odšla v Minimundus. Odšli smo v deževno jutro, na srečo pa se je po kratkem ogledu mesta Celovec in obisku nekaj trgovin še pred obiskom parka razjasnilo. Sprehodili smo se po parku in si ogledali številne miniature sveta. Naju je presunil pogled na večino svetovnih znamenitosti zbranih v enem majhnem parku. Popoldne smo zaključili z obiskom planetarija.