Domov

Ponujamo vam več kot 170 idej!


 

Iščite po naši zbirki

Opisi lepih kotičkov v naravi in v mestih, ki pogosto ostanejo neopaženi.

Lovrenška gora

Piramidasto oblikovan vrh nad vasjo Zminec je opazen že od daleč. Hkrati pa je popolnoma neviden in poznan le redkim. Nanj vodi kratek, a strm vzpon. Na koncu poti nas pričaka med drevesa skrita cerkev, za njo domiselno skrita vpisna knjiga, še kakšnih 200 m naprej pa pravi vrh. Čeprav prav na vrhu Lovrenške gore ne moremo opazovati razgleda, pa je ta med potjo toliko bolj izrazit.

Križna gora

Na Križno goro smo se podali iz Javornika pod Sv. Joštom nad Kranjem. Hodili smo po asfaltni cesti vse do Čepulj in Planice ter uživali v pogledih na jesensko obarvano naravo. Pri Lavtarskem vrhu smo zavili na gozdno pot in hodili preko travnatega pobočja z lepimi razgledi v dolino ter naprej po gozdu. Do cerkve Sv. Križa nas je vodil še spust po asfaltu v naselje in krajši sprehod po makadamu.

Sveti Peter nad Begunjami

Sveti Peter nad Begunjami velja za vrh z najlepšim razgledom na Gorenjsko in njene gore, ki nas ni razočaral. Do vrha smo hodili po gozdni poti in sledili oznakam Petrove poti. Gre za romarsko pot, na kar so nas spomnile tri kapelice v zadnjem delu poti. Na vrhu stoji cerkev svetega Petra, ki velja za enega najzanimivejših spomenikov cerkvene arhitekture in slikarstva na Gorenjskem.

Ponovno na Jezerskem

Ponovno smo obiskali Jezersko, tokrat smo najprej odšli proti cerkvi sv. Ožbolta. Pri Karničarjevih smo si izposodili njen ključ za ogled od znotraj, nato pa smo se odpeljali do Ankove domačije in se sprehodili do Jezerske slatine. Po krajšem oddihu pri Planšarskem jezeru smo se odpeljali do kmetije Spodnji Virnik in obiskali lehnjakove izvire, pred odhodom domov pa še kamnolom lehnjaka.

Škofja Loka

Raziskovali smo stari del mesta Škofja Loka. Pričeli smo pri srednjeveški kašči, se sprehodili mimo Špitalske cerkve in odšli na sprehod v grajski vrt Škofjeloškega gradu. Na Mestnem trgu smo si ogledali slikovite meščanske hiše in nadaljevali še do Nunske cerkve, Kapucinskega mostu in Kapucinskega samostana. Iz starega dela mesta smo se odpeljali še v Puštal do Nacetove hiše in Hudičeve brvi.

Čemšeniška grajska pot

Na Čemšeniško grajsko pot sva se podala iz Lavrice. Prijeten vzpon naju je vodil na Šeparjev hrib z lepim razgledom na okoliške vasi. Pot sva nadaljevala mimo Dvorca Lisičje in čez avtocesto proti najvišji točki poti – vrh Molnik. Po spustu mimo kamnoloma sledi vzpon v naselje Orle, kjer sva se pri brunarici usmerila proti kapelici. Spust naju je pripeljal do Daljne vasi in nazaj v Lavrico.


 

Pobrskajte po naši knjižni polici

Ko ni časa ali vremena za potep, je čas za dobro knjigo.